O vetru

Поставио: Маја | Категорија: Некатегоризовано | Коментара: 0 | Датум: 14. октобар, 2008 |

Energija vetra

Energija vetra je, zapravo, indirektan oblik sunčeve energije koja prouzrokuje razlike u temperaturi i pritisku u atmosferi. Procenjuje se da oko 2% sunčevog zračenja koje stiže na zemlju, bude transformisano u energiju vetra. Energija vetra može da se koristi za proizvodnju električne energije upotrebom velikih vetroelektrana ili za individualne potrebe građana.

Postoje različiti tipovi instalacija za iskorišćenje energije vetra:

Vetroelektrane su najčešće instalacije za iskorišćenje vetra. Vetrenjače velikih dimenzija i snaga (od 0,75 MW do 2,5MW) se grupišu u moderne parkove čineći vetroelektrane. Ovakve vetrenjače počinju da proizvode struju pri vetrovima od 3,5 do 4 m/s. Vetrenjača snage 1MW dostiže visinu od 70 m i ima prečnik elise od oko 55 m. Ovakav tip vetrenjača se uvek priključuje na električnu mrežu.

Vetroelektrane po količinama proizvedene energije, mogu biti značajan deo elektroenergetskog sistema jedne zemlje. Pri povoljnim uslovima vetra električna energija dobijena od vetra je konkurentna u odnosu na onu dobijenu u termoelektranama.
U Španiji se oko 10% ukupne proizvedene električne energije dobija korišćenjem energije vetra.

Izolovana postrojenja se koriste za snabdevanje potrošača u ruralnim područjima bez električne mreže. To su vetrenjače male snage, 5-20 KW koje su manje zahtevne u pogledu karakteristika vetra, neophodnih za optimalan rad, u odnosu na velike vetrenjače. Minimalna brzina vetra kreće se u opsegu od 4-5 m\s. Često se ugrađuju u kombinaciji sa drugim tehnologijama (dizel generatori ili solarne instalacije) da bi se obezbedio kontinuitet snabdevanja električnom energijom.

Vetrenjače za urbano okruženje su tehnologije koje su još uvek u povoju. Razvijaju se različiti koncepti koji bi trebalo da zadovolje uslove za ugradnju u naseljima i koji bi radili u uslovima promenljivog vetra, uključujući i vetrove malih brzina koji su uobičajeni u gradskom okruženju.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73