Урбана екологија

Поставио: Маја | Категорија: | Коментара: 2 | Датум: 18. август, 2009 |

Удружење грађана „Урбана екологија” основано је са циљем чувања и заштите животне средине.
Удружење грађана „Урбана екологија“ је потписник Меморандума о сарадњи са МИНИСТАРСТВОМ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА у циљу боље комуникације владиног и невладиног сектора по питањима заштите и очувања животне средине.

Nada Đurić
062/801 90 64

urbana.ekologija@gmail.com

Списак реализованих пројеката

Наводе се неки пројекти којима је „Урбана екологија“ управљала, односно, била и аутор и реализатор пројектних активности:

• ОБЕЛЕЖАВАЊЕ „ДАНА ДУНАВА 2009“
Пројекат је финансиран од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водоприврде – Републичке дирекције за воде у оквиру европске манифестације обележавања Дана Дунава. Удружење грађана „Урбана екологија“ је аутор и носилац пројекта. Партнери у пројекту су били Завод за заштиту природе Републике Србије, Географски факултет, Шумарски факултет и Факултет примењене уметности.
Пројекат је реализован са циљем промовисања еколошког туризма на Дунаву и Сави. Представљено је природно добро „Земунски лесни профил“ као нова дестинација на Дунаву, Велико Ратно Острво као заштићено природно добро – предео изузетних одлика, као и гнездилиште малих вранаца на шпицу Аде Циганлије. Пројекат је реализован на акваторији Дунава од ушћа Саве до Горњег Земуна и акваторији Саве од ушћа у Дунав до шпица Аде Циганлије.
Промотивној вожњи на броду „Данувие“ и предавањима о Земунском лесном профилу, ВРО и малим вранцима присуствовали су представници Туристичке организације Београда, представници Дирекције за воде, представници Завода за заштиту природе РС, студенти Шумарског, Географског факултета и Факултета примењених уметности Универзитета у Београду, представници невладиног сектора, као и велики број новинара.

За добро реализован пројекат уручена нам је плакета ICPDR-a (Интернационалне комисије за заштиту Дунава).

• ОРГАНИЗОВАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ИЗ ОБЛАСТИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И ПРОНАЛАЗАШТВА „ЕНЕРГЕТСКО ЕФИКАСНА ПЛАЖА ЛИДО“ 2009
Пројекат је реализован под покровитељством Града Београда – Секретаријата за привреду. Удружење грађана „Урбана екологија“ је аутор и носилац пројекта. Партнери у пројекту су били професор и студенти Факултета примењених уметности Универзитета у Београду и Унија послодаваца Србије.
Интересантно је да су ови радови проистекли из пројекта „Авантура на острву – 1000 еко-туриста на ВРО“ које је такође реализовало Удружење грађана „Урбана екологија“ под покровитељством Градског секреатаријата за привреду.
Пословним људима и предузетницима су предочене могућности инвестирања у поједина предложена решења, отварања нових производних линија и освајања нових тржишта, као и финансирања и реализације пројекта у целини.

Изложба је наишла на велики одјек у штампаним и дигиталним медијима (Политика, Новости, Press, E-капија..), што је доказ атрактивности одржане изложбе. Позив Градског секретаријата за привреду да са експонатима учествујемо на сајму „Бизнис база 2009“ на штанду Градског секретаријата за привреду може бити доказ да сте задовољни реализацијом овог пројекта.

• „ЧУВАЈМО ЕНЕРГИЈУ“ 2009
Пројекат је реализован под покровитељством Градске општине Врачар. Удружење грађана „Урбана екологија“ је аутор и носилац пројекта. Партнер у пројекту је експерт из ЕУ (Барселона) др Александар Иванчић и НВО „Еколошки покрет Земун“ који је донирао рекламни материјал флајере ветрењаче и хармонике, каталоге и рекламни спот. Пројекат је подржан и од Агенције за енергетску ефикасност Републике Србије.
Пројекат је био намењен ученицима шест Основних школа на територији општине Врачар са циљем промовисања примене обновљивих извора енергије у урбаним срединама. Одржана су два предавања и такмичење основаца у просторијама ГО Врачар.
Оригиналност и озбиљност пристиглих радова говоре о значају пројеката намењених будућим интелектуалцима, предузетницима и корисницима нових технологија.

• „ЗАЈЕДНИЧКА БРИГА“
Пројекат је финансирао Град Београд, Градски секретаријат за животну средину. Популаризација Дунава и Великог ратног острва као дела урбане метрополе (3 месеца, децембар 2007-фебруар 2008. године) 2007/ 2008.

• „АВАНТУРА НА ОСТРВУ – 1000 ЕКО-ТУРИСТА НА ВРО“
Пројекат је финансирао Град Београд, Градски секретаријат за привреду.
Пројекат популаризације еколошког туризма, 2008. година.
2 Responses to “Урбана екологија”

 1. Dragan :

  Dobar dan,
  možda će Vas interesovati ‘Staro jezgro Zemuna’ kao najznačajniji deo našeg grada, pa Vas zato pozivam da pogledate blogove koji se bave temama o ovom delu Zemuna.
  Pozdrav, Dragan
  http://starizemun.blogspot.com

 2. Maja Stanković :

  Dobar dan,
  želim da se prijavim za obilazak Zemuna 19.10.2013. Da li je ova poruka dovoljna za prijavljivanje?

Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73