Voda

Поставио: Маја | Категорија: Некатегоризовано | Коментара: 0 | Датум: 14. октобар, 2008 |

VODA

Snaga vodenih tokova se koristi za proizvodnju električne energije. U Srbiji se oko 30% ukupne proizvedene električne energije obezbeđuje radom hidroelektrana, uglavnom velikih.

Velike i male hidroelektrane rade na istom principu. Ipak, postoji velika razlika u tome kako utiču na okolinu. Velika postrojenja potapaju značajne površine zemljišta uzvodno od brane hidroelektrane, formirajući akumulaciju, i time bitno utiču na eko sistem, a često iziskuju i iseljavanja čitavih gradova.
U Srbiji je dobro poznat slučaj Donjeg Milanovca, međutim, sličnu sudbinu imali su i drugi gradovi širom sveta.
Trenutno najveća hidroelektrana na svetu „Tri klisure“ u Kini prouzrokovala je migraciju više od milion ljudi i potapanje 140 gradova.
Male hidroelektrane imaju znantno manji uticaj na okolinu, jer obično ne zahtevaju formiranje akumulacionih jezera. Samim tim se izbegava potapanje terena, a značajno je manji i uticaj na prirodni tok reke. Obično su malih snaga, do 100 KW.

Osim korišćenja mehaničke energije vodenih tokova, postoje i druge tehnologije koje omogućuju upotrebu površinskih ili podzemnih voda za hlađenje ili grejanje prostora. Ukoliko su temperature vode odgovarajuće, ovaj proces se vrši direktno – na primer klimatizacija poslovnih i stambenih prostora upotrebom podzemnih voda čije su temperature do 12˚C, ili indirektno uz pomoć toplotne pumpe.
Iako mnoge zgrade u svetu koriste podzemne vode za klimatizaciju, možda je najpoznatiji primer zgrade berlinskog Rajhstaga (Reichstag).
Istraživanja pokazuju da su podzemne vode Beograda pogodne za šire korišćenje u energetske svrhe.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73