Električna energija iz dubina zemlje!

Поставио: Маја | Категорија: Некатегоризовано | Коментара: 0 | Датум: 23. април, 2009 |

Geotermalna energija postoji otkada je stvorena Zemlja. Nastaje laganim prirodnim raspadanjem radioaktivnih elemenata koji se nalaze u zemljinoj unutrašnjosti.
Duboko ispod površine, voda ponekad dospe do vrelih stena i pretvora se u ključalu vodu ili paru. Ključala voda može dostići temperaturu od preko 150 stepeni Celzijusevih, a da se ne pretvori u paru jer je pod visokim pritiskom. Kad ta ključala voda dođe do površine, kroz pukotinu u zemljinoj kori, zovemo je vreli izvor. Ako izlazi pod pritiskom, u obliku eksplozije, zove se gejzir.
Vreli izvori se širom sveta koriste kao banje, u zdravstvene i rekreacijske svrhe. Vrućom vodom iz dubine Zemlje mogu se grejati staklenici i zgrade. Na Islandu, koji je poznat po gejzirima i aktivnim vulkanima, mnoge zgrade i bazeni greju se geotermalnom vrućom vodom. Vruća voda i para iz dubine Zemlje mogu se koristiti za proizvodnju električne energije. Buše se rupe u zemlji i cevi spuštaju u vrelu vodu. Vrela voda ili para (pod nižim pritiskom vrela voda se pretvara u paru) uzdiže se tim cevima na površinu.
Geotermalna elektrana je kao svaka druga elektrana, osim što se para ne proizvodi sagorevanjem goriva već se crpi iz zemlje. Dalji postupak s parom je isti kao kod konvencionalne elektrane: para se dovodi do turbine koja pokreće rotor električnog generatora. Nakon turbine para odlazi u kondenzator, kondenzuje se, da bi se tako dobijena voda vratila natrag u geotermalni izvor.
Ovaj izvor energije ima brojne prednosti. On je jeftin, stabilan i trajan. Budući da nema dodatnih potreba za gorivom nema niti štetnih emisija, osim vodene pare. Glavni je nedostatak u malom broju lokacija gde se vrela voda pod zemljom nalazi blizu površine. To su tzv. geotermalne zone. One se vežu za vulkanske zone na Zemlji tj. po pravilu za granice litosfernih ploča. Nedostatak je i to što su te zone ujedno i glavne potresne zone što onda poskupljuje izgradnju takvih elektrana. Budući da su te zone uglavnom i slabo naseljene, problem je i prenos energije do potrošača a ponekad su to i zaštičena područja npr. Yellowstone, pa gradnja elektrana nije dozvoljena. Glavni proizvođači geotremalne enrgije su SAD, Filipini, Meksiko i Japan.
Kod nas se, pomoću geotermalnih sondi može koristiti geotermalna energija. Ove sonde se mogu naći i na našem tržištu. Posle stručnog pregleda tla i merenja potencijala geotermalne energije, postavljaju se sonde kojima se može nesmetano koristiti ovaj vid obnovljive energije, uz minimalni utrošak električne energije za pokretanje sondi. Ako se sagleda isplatljivost ovakvog izvora energije, početna nešto viša cena je prihvatljiva.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73