Talasima do električne energije

Поставио: Маја | Категорија: Некатегоризовано | Коментара: 0 | Датум: 23. април, 2009 |

Zbog delovanja vetra na površinu vode u nekim zonama okeana stvaraju se veliki morski talasi. Talasi se razlikuju po visini, dužini i brzini o čemu zavisi i njihova energija. Svaki talas nosi potencijalnu energiju uzrokovanu deformacijom površine i kinetičku energiju koja nastaje zbog pokretanja vode. Energija talasa naglo pada s dubinom talasa, pa na dubini od 50 m iznosi samo 2% od energije neposredno ispod površine.
Energija talasa je obnovljiv izvor, koji varira tokom vremena (npr. veći talasi se javljaju u zimskim mesecima). Jednostavniji oblik iskorištavanja energije talasa bio bi neposredno uz obalu zbog lakšeg tj. jeftinijeg dovođenja energije potrošačima. Međutim, energija talasa na pučini znatno je veća, ali je i njeno iskorištavanje puno skuplje. U Velikoj Britaniji i Japanu već se duže vreme istražuju mogućnosti iskorištavanja ovog oblika energije. Danas su u osnovi poznata tri oblika iskorištavanja energije talasa: preko plutača, pomičnog klipa i lopatica. Nijedan od navedenih načina ne može ekonomski konkurisati klasičnim izvorima energije.
Energija talasa prvo se pretvara u strujanje vazduha, a taj vetar pokreće turbinu. Amplituda talasa mora biti velika da bi pretvaranje bilo iskoristljivo.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73