Iskorištavanje energije vetra

Поставио: Маја | Категорија: Некатегоризовано | Коментара: 0 | Датум: 24. април, 2009 |

Energija vetra je oblik solarne energije, stvorena cirkulacijom u Zemljinoj atmosferi, kojoj je uzrok toplota Sunca. Ljudi su koristili energiju vetra hiljadama godina putem jedrenjaka ili vetrenjača. Energija vetra može biti korištena direktno ili može biti pretvorena u visokovrednu, prilagodljivu i upotrebljivu energiju – električnu.

Iskorištavanje energije vetra je najbrže rastući segment proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Zbog početne ekonomske neisplativosti i nestalnosti vetra, instalacija vetroelektrana je privilegija koju mogu priuštiti samo bogate zemlje.
Trenutno je cena izgradnje vetroelektrane veća od cene izgradnje termoelektrane, ali razvojem tehnologije ta razlika sve je manja. Udeo energije vetra u ukupnoj potrošnji energije je vrlo mali. Nemačka je trenutni lider u proizvodnji električne energije iz vetra s 18.428 MW, a to je više od jedne trećine ukupno instalirane snage vetroelektrana u svetu. Toliko instaliranih vetroelektrana u Nemačkoj rezultat je politike nemačke vlade koja potsticajnim merama pomaže instalaciju novih kapaciteta. Od sveukupne proizvodnje električne energije Danska dobija 14% od vetra i dalje ubrzanim tempom gradi nove kapacitete. Namera Danske je da takvim pristupom do 2030. godine 50% energetskih potreba domaćinstava zadovolji iskorištavanjem energije vetra. U SAD-u je trenutno instalirano 9.149 MW. Tako mala instalirana snaga rezultat je tradicionalnog američkog oslanjanja na fosilna goriva.
Zemlje EU usvojile su smernicu (2001/77/EU) o porastu udela obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji u EU s 6% u 2001. godini na 12% u 2010. godini. Dodatno, Parlament EU je 2005. godine izglasao preporuku o daljem porastu udela obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji na 20% u 2020. godini.
Prema izveštaju organizacije Global Wind Energy Council ne postoje nikakva ograničenja da s 2020. godinom proizvodnja električne energije iz vetra ne dostigne 12% ukupno proizvedene električne energije.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73