ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗОВАНОЈ АКЦИЈИ ОБЕЛЕЖАВАЊА „ДАНА ДУНАВА 2011“

Поставио: Маја | Категорија: НВО "Урбана екологија", Новости, акције..., Пројекти | Коментара: 0 | Датум: 4. јул, 2011 |

Представљамо Вам извештај о реализованој акцији обележавања „Дана Дунава“, у недељу, 03.јула 2011. године у организацији НВО „Урбана екологија“, а под покровитељством Републичке дирекције за воде и предузећа „Coca – Cola Hellenic“.

Удружење грађана „Урбана екологија“ већ традиционално учествује у акцији обележавања „Дана Дунава“ под покровитељством Републике Србије, Министарства за пољопривреду, трговину, шумарство и водопривреду – Републичке дирекцију за воде, предузећа „Coca – Cola Hellenic“ и ICPDR-а (Интернационалнe комисијe за заштиту реке Дунав) под слоганом „Активни за реке“.

Овогодишњи пројекат је био намењен студентима Београдског универзитета. За четрдесет студената организована је вожња бродом „Стеванске ливаде“ око Великог ратног острва до лесног профила „Широка стаза“ и назад до ресторана „Шаран“, одакле је кренула пешачка тура до земунског видиковца – куле на Гардошу. После дужег низа година кула је отворена за посетиоце и са њене терасе било је могуће сагледати панораму Града Београда и околине који са својим природним и културним добрима чини јединствену целину коју треба упознати и сачувати.

Обишли смо природна и културна добра на Дунаву у акваторији Београда бродом, и то:

· Земунски лесни профил „Широка стаза“ на десној обали Дунава у Земуну, који је Завод за заштиту природе Србије предложио за проглашење „природног добра“, обзиром да је на профилу регистровано четири хоризонта фосилног земљишта, на основу којих је могуће пратити развој лесних творевина у последњих милион година;

· Велико Ратно Острво – заштићено природно добро од 2005. године као Предео изузетних одлика. Највеће острво у Србији је и највећа природна оаза у центру метрополе, настало у 16 веку под дејством вода Дунава и Саве. Воде Дунава до данас утичу на величину острва, на ниво воде, а нарочито на флору и фауну карактеристичну за ову аду на Дунаву,

а потом пешице и

· Кулу на Гардошу – која је подигнута 1896. године у средишту најстаријег сачуваног утврђења из 14. века. Кула је висине 36 метара и кроз историју је мењала функције од чувара града и осматрачнице до данашњег видиковца и галерије.

Свим учесницима су подељене мајице, а „Coca – Cola Hellenic“ је обезбедила и освежење, воду и сокове.

Студенти, а и ми, смо били изненађени чињеницом да чак и особе које су из Земуна нису имале прилику да се до сада попну на Кулу. Атмосфера је била јако позитивна, причало се о природним и културним вредностима у акваторији реке Дунав, лесним творевинама и пределу, као и многим другим темама које су биле интересантне присутнима. Размењени су контакти, тако да се надамо да смо допринели и зближавању студената са различитих факултета Београдског Универзита (Шумарски, Примењене Уметности, Виша туристичка, Пејзажна архитектура, Дефектолошки и Грађевински факултет).

прилажемо и неколико фотографија, да Вам на најлепши начин дочарају део атмосфере и утиске студената.

Користимо ову прилику да се захвалимо Републичкој Дирекцији за воде на подршци и финансијској помоћи за реализацију ове акције.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73