Реализација пројекта „Поглед са Дунава на лепо лице Београда“

Поставио: Маја | Категорија: НВО "Урбана екологија", Новости, акције..., Општа тема, Пројекти | Коментара: 0 | Датум: 29. октобар, 2012 |


Обавештавамо Вас да је у петак 26.10.2012. године реализована промотивно едукативна презентација природних и културних добара Града Београда вожњом бродом „Трајан“ по београдским рекама. Ова активност се реализује у оквиру пројекта „Поглед са Дунава на лепо лице Београда“ – програма упознавања природних вредности Града Београда са реке и копна, који је намењен ученицима Основних школа из Градских општина које природно не гравитирају рекама. Пројекат је подржан од Градског Секретаријата за заштиту животне средине.
Затвореним бродом „Трајан“ обишли смо следеће локалитете: станишта малих вранаца на шпицу Аде Циганлије (код новог моста), Велико ратно острво, лесни профил „Широка стаза“ и искрцали се у Земуну. Одатле смо прешли на пешачку туру кроз старо језгро Земуна до Куле на Гардошу који представља један од лепших видиковаца са погледом на ушће Саве и Дунава, Велико ратно острво и панораму Београда. У оквиру пројекта одштампан је флајер са основним подацима о локалитетима које смо обишли или о којима смо причали. За све учеснике обезбеђено је кетеринг послужење.
Обрађене су теме упознавања најчешћих врста птица на београдским рекама (предавач представник Удружења „Лига за орнитолошку акцију“), Мост на Ади – пример сарадње владиног и невладиног сектора на очувању станишта малих вранаца на месту грађења моста (Студија о процени утицаја на животну средину помоћу које су умањени неповољни утицаји градилишта на зимовалиште малих вранаца), Велико Ратно Острво – заштићено природно добро као Предео изузетних одлика и Лесни профил „Широка стаза“ као локалитет који је предложен за заштиту као доказ смена ледених доба и теорије Милутина Миланковића (сарадња са Удружењем „Милутин Миланковић“). Такође, шетњом кроз стари део Земуна до куле Гардош, као видиковца, сагледане су природне и културне вредности које Град Београд има (Атеље „Чубрило“).


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73