REALIZOVANE DRUGA I TREĆA AVANTURA POTRAGE ZA PRIRODNIM BLAGOM

Поставио: Маја | Категорија: НВО "Еколошки покрет Земун", Новости, акције, Пројекти | Коментара: 0 | Датум: 23. октобар, 2013 |

Obaveštavamo Vas da su završeni drugi i treći dan potrage za prirodnim blagom.

U okviru projekta udruženja „Ekološki pokret Zemun“ koji je podržao Grad Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, realizovali smo dve pešačke avanture i obišli sledeća prirodna dobra:
– 13.10.2013. godine Veliko Ratno ostrvo (VRO) i
– 19.10. 2013. godine Zemunski park i kulu na Gardošu (vidikovac).

Divno vreme i pozitivna energija pratila su nas u obe avanture. Učesnici projekta nisu mogli da veruju da se tako blizu grada, na 500m od samog centra, nalazi prava prašuma. Šetnja od oko 5km i upoznavanje sa biljnim i životinjskim vrstama koja se tu nastanjuju. Naučili smo kako izgleda „američki krastavac“ i kakve probleme pravi, kako izgleda Taksodija – listopadni četinar, kako izgleda „porodilište“ za ribe i još mnogo drugih zanimljivosti. Deo priče posvetili smo i prirodnim dobrima Lesni profil „Široka staza“ i Mali vranci (špic Ade Ciganlije) koje smo mogli da sagledamo sa VRO, kao i Arboretumu Šumarskog fakulteta, kako bi svi učesnici u projektu mogli da glasaju za sva predložena prirodna dobra.

Stručnu pomoć pružili su nam upravljači ovog prirodnog dobra JKP „Zelenilo“.

U okviru treće avanture obišli smo 15 zaštićenih stabala u Zemunskom parku, prošetali starim jezgrom Zemuna i popeli se na kulu Gardoš. Naučili smo kako izgleda kavkaska pterokarija, ginko, judino drvo, gvozdeno drvo, pričali smo i o lesu, lagumima, lagumicama, ribama u Dunavu i Savi i mnogim drugim zanimljivostima.

Učesnici, posle druge i treće avanture, su glasali na sledeći način:
VRO (315 poen)
Zemunski park (225 poena)
Mali vranci (181 poena)
Lesni profil „Široka staza“ (160 poena) i
Arboretum (158 poena).

Obilasci i glasanje se nastavljaju. U subotu 26.10. obilazimo Arboretum uz stručnu pomoć staraoca ovim prirodnim dobrom – Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu.
Od glasova učesnika u četvrtoj avanturi zavisiće pobednik. Konačno proglašenje najomiljenijeg Prirodnog dobra biće na svečanoj završnici projekta posle obilaska Arboretuma. Staraocima prirodnih dobara biće uručene plakete.

Moramo da naglasimo da je bilo veliko interesovanje gradjana za naše avanture, kao i da zamolimo za razumevanje sve gradjane koji nisu mogli da budu uključeni u našu potragu, jer je broj učesnika u svakoj avanturi bio ograničen. Istovremeno se zahvaljujemo svima, a naročito medijima, na velikom interesovanju i podršci.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73