Kukuruzom preko bio-gasa do električne energije

Поставио: Маја | Категорија: Некатегоризовано | Коментара: 0 | Датум: 23. април, 2009 |

Bio-energija

Kada se radi o tehnologijama budućnosti koje ne deluju štetno na klimu o jednoj se vrsti energije posebno temperamentno diskuje: o bio-energiji.
Razlog je jednostavan: dok rastu, biljke apsorbiraju istu količinu ugljen-dioksida koji kasnije pri energetskom sagorevanju ispuštaju u vazduh. Bioenergija već danas «pokriva» oko 4% evropskih energetskih potreba. Dugoročno gledajući udeo bi mogao biti i puno veći: tako barem kažu stručnjaci Europskog kongresa posvećenog temi biomase. Projekt bi ubuduće mogao igrati važnu ulogu u energetskoj ponudi.

Od kukuruza do bio-gas

Selo Fintel nalazi se na severu Nemačke i u njemu živi Steffen Florin, poljoprivrednik koji ima ambiciozne planove. Do kraja 2008. Florin je sa svojih polja obrao 9.000 tona kukuruza. Berbu Florin nije iskoristio za prehranu životinja. Kukuruz je iskorišćen za proizvodnju električne energije i bio-energije. Seljak Florin proizvodi bio-gas. Postrojenje za tu proizvodnju je od betona, okruglo je, u prečniku iznosi 36 metara i visoko je pet metara. Uz postrojenje za proizvodnju bio-gasa nalazi se i ogromni silos, veliki kao pola fudbalskog terena. 25 tona kukuruza svaki dan završi u postrojenju za proizvodnju bio-energije: proces proizvodnje je klasična fermentacija u kojoj iz kukuruza nastaje gas. Najvažniju ulogu u tom procesu igraju bakterije: u pravoj supi od stajskog đubriva i samlevenog kukuruza pri temperaturi od 40 stepeni Celzijusa bakterije razgrađuju kukuruz u sagorivi gas, bio-gas. I to za samo osam nedelja. Gas se onda preko posebnih cevi odvodi u jednu prostoriju u kojoj on sagoreva i u procesu sagorevanja proizvodi 500 KW električne energije. To je dovoljno za potrebe 1.200 domaćinstava.
U Nemačkoj trenutno postoji 3.500 postrojenja za proizvodnju bio-gasa, i sve one zajedno proizvedu energije kao jedna jedina nuklearna elektrana. Vizije postoje da se kad-tad u takvim postrojenjima neće proizvoditi samo struja već i obični gas koji bi se distribuirao potrošačima. Markus Ott iz stručnog udruženja Bio-gas: «U novoj studiji koju smo napravili u saradnji sa Strankom Zelenih došli smo do zaključka da bismo gasom mogli zadovoljiti celokupnu energetsku potražnju svih zemalja Europske unije ukoliko dobijemo dozvolu za korištenje koridora istočnoeuropskog gasovoda. To je gigantski potencijal.»


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73