Plima i oseka kao mogući izvor obnovljive energije

Поставио: Маја | Категорија: Општа тема | Коментара: 0 | Датум: 23. април, 2009 |

Plima i oseka nastaju kao posedica gravitacionih sila Sunca i Meseca. Za sad još nema većih komercijalnih dostignuća na eksploataciji te energije, ali potencijal nije mali. Ta energija se može dobijati na mestima gde su morske mene izrazito naglašene (plimna amplituda veća od 10 metara).
Princip je jednostavan i vrlo je sličan principu hidroelektrane. Na ulazu u neki zaliv postavi se brana i kad se nivo vode podigne, propušta se preko turbine u zaliv. Kad se zaliv napuni, brana se zatvara i čeka se da nivo vode padne. Tad se voda po istom principu pušta iz zaliva. U jednostavnijem slučaju voda se propušta kroz turbine samo u jednom smeru i u tom slučaju turbine su jednostavnije (jednosmrne, a ne dvosmerne).
Glavni problemi kod takvog iskorištavanja energije plime i oseke su:
• periodičnost izvora (treba čekati da se nivo vode dovoljno podigne odnosno padne)
• mali broj mesta pogodnih za iskorištavanje takvog oblika energije.
Najpoznatija elektrana koja koristi energiju plime i oseke nalazi se na ušću reke Rance u Francuskoj. Izgrađena je 60-tih godina i još uvek radi. Rusija poseduje malu elektranu kod Murmanska, Kanada u zalivu Fundy (najviša plimna amplituda; preko 20m) dok ih Kina ima nekoliko. Ni jedna od navedenih zemalja nije ostvarila značajniji napredak u iskorištavanju energije ovog tipa.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73