Predviđa se da će do sredine ovog veka u svetu udeo biomase u potrošnji energije iznositi između 30% i 40%

Поставио: Маја | Категорија: Некатегоризовано | Коментара: 0 | Датум: 23. април, 2009 |

Biomasa je obnovljiv izvor energije, a čine je brojni proizvodi biljnog i životinjskog sveta. Može se pretvarati u energiju sagorevanjem, pa tako proizvesti vodena para za grejanje u industriji i domaćinstvima, ili dobijati električna energija u malim termoelektranama.
Biomasa funkcioniše vrlo jednostavno. Šumski otpad, granje drveća i drugi otpaci sakupljaju se zajedno u velike kamione. Kamioni prevoze otpad iz fabrike i farmi do elektrane za biomasu. Tu se biomasa ubacuje u velike levke i zatim u peć gde biomasa sagoreva. Toplotom koja se oslobađa zagreva se voda u kotlu, koja se pretvara u vodenu paru. Energija koja se nalazi u pari koristi se za okretanje rotora turbine i generatora, odnosno pretvara se u električnu energiju. Biomasa se takođe može dobiti s odlagališta otpada. Kada se otpad razgrađuje oslobađa se gas metan. U odlagalište se postave cevi pa se metan može sakupljati. Zatim se gas spaljuje u termoelektrani kako bi se proizvela električna energija. Ova vrsta biomase se naziva deponijski gas.
Slična stvar može se napraviti u stajama. Na mestima gde se uzgaja mnogo životinja proizvodi se djubrivo. Kad se djubrivo razgrađuje ono takođe ispušta gas metan slično kao i otpad. Taj gas se može spaljivati na samoj farmi pa tako proizvoditi energiju potrebnu za rad farme.
Upotreba biomase ne doprinosi globalnom zagrevanju. Biljke koriste I skladište ugljen-dioksid tokom svog rasta. On se ispusti u atmosferu kada se biljke spale. Druge biljke koje rastu iskorištavaju taj otpušteni ugljen-dioksid u svom rastu. Dakle, uptrebom biomase, zatvara se krug očuvanja ugljen-dioksida. Ugljen-dioksid je gas koji, kad ga ima previše, može doprineti „stvaranja staklene bašte“ i globalnom zagrevanju. Stoga je uptreba biomase u energetici prihvatljiva za okolinu jer se biomasa smanjuje, reciklira i ponovno upotrebljava. Biomasa je i obnovljivi izvor energije jer biljke koje stvaraju biomasu mogu rasti uvek iznova.
Danas se još uvek otkrivaju novi načini upotrebe biomase. Jedan način je proizvodnja etanola, tečnog alkoholnog goriva. Etanol se može koristiti u specijalnim vrstama automobila koji koriste alkohol umesto benzina i dizela. Alkohol se može i kombinovati s benzinima. To takođe smanjuje zavisnost od nafte – neobnovljivog izvora energije.
Glavna prednost biomase u odnosu na fosilna goriva je manja emisija štetnih gasova i otpadnih voda. Dodatne prednosti su zbrinjavanje i iskorištavanje otpada i ostataka iz poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije, smanjenje uvoza energenta, ulaganje u poljoprivredu i nerazvijena područja i povećanje sigurnosti opskrbljivanja energijom. Predviđa se da će do sredine ovog veka u svetu udeo biomase u potrošnji energije iznositi između 30% i 40%. Švedska je npr. 1998. g. dobijala iz korištenja biomase 18% energije, a Finska 10%. Prema dokumentima EU predviđa se da će proizvodnja energije iz biomase u odnosu na ostale obnovljive izvore energije 2010 g. iznositi 73%.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73