Ušteda energije i zaštita okoline.

Поставио: Маја | Категорија: Општа тема | Коментара: 0 | Датум: 23. април, 2009 |

Svakim klikom miša zagadi se atmosfera sa novih 7,5 grama ugljen-dioksida

Ako zamenimo samo jednu običnu sijalicu odgovarajućom štedljivom, I kada bi ta štedljiva sijalica “gorela“ četiri sata dnevno, godišnja energetska ušteda bi bila 117 kWh

Često, u trci za poslom, novcem, obavezama prema deci i sl., mnoge poslove obavljamo rutinski i ne razmišljajući puno o njima, a za mnoge stvari koje radimo koristimo električnu energiju, bez koje danas ne bismo mogli ni zamisliti život. To bi bilo sasvim u redu, da problem energije nije jedan od velikih problema današnjeg sveta. Sve češće se spominju negativni efekti vezani za klimatske promene (kisele kiše, globalno zagrevanje, stvaranje i širenje ozonskih rupa).

Kako, uglavnom, započinje jedan naš dan?

Ustanemo ujutro i prvo što radimo je: tražimo prekidač za svetlo i radio ili TV. Zatim, uključimo šporet da skuvamo kafu, a onda dolazi na red i svetlo u kupatilu, jer se moramo pripremiti za predstojeći radni dan. Da bismo iskoristili jeftiniju struju, zagrejaćemo vodu u bojleru, a na red će, verovatno, doći i električni brijač ili fen. Sve zajedno, za ovih petnaestak minuta već smo uključili bar četiri potrošača električne energije. Sledeći korak je da, možda, uključimo veš mašinu ili mašinu za pranje suđa, možda nešto na brzinu ispeglamo, a svakako nećemo preskočiti da dopunimo bateriju mobilnog telefona. To je još najmanje tri aparata. A deca… čim nam vide leđa, odmah “pale“ televizor ili, još češće, računar, što znači da se u našem domu, već od ranih jutarnjih sati, počinju brže okretati brojevi na strujomjeru.

Tek kad obratimo pažnju koliko i na šta sve trošimo energiju, možemo i da razmislimo o tome kako da je smanjimo.
Pa šta mi to možemo uraditi a da, ipak, ne poremetimo naš komfor na koji smo navikli?

Jedno od rešenja su štedljive sijalice. Samo jedna energetski štedljiva sijalica, koju možete naći u svakom bolje snabdevenom supermarketu, u toku svoje eksploatacije može ostvariti značajno smanjenje vašeg računa za električnu energiju. Štedljive sijalice rade na principu prolaska struje kroz gas i njihova efikasnost je pet puta veća od običnih. Ta efikasnost se izračunava merenjem električne energije koju potroše da bi dale istu količinu svetlosti kao obične.
Osim promenom sijalica, energija se može uštedeti i na mnoge druge načine. Na primjer, upaljena lampica koja pokazuje da su TV, računar ili muzička linija u režimu “stand by“, može potrošiti od 10 do 60 % struje koju troše kada su uključeni.
Punjač za mobilni, iako koristi minimalne količine energije, takođe postaje “potrošač u prazno“, ako ga niste isključili iz struje.

Preporuka je zato, da sve te uređaje isključimo, kada ih ne koristimo. Takođe, zamenimo obične sijalice štednim i isključimo svetlo u prostoriji u kojoj nema nikoga. Ovih par rešenja neće poremetiti vaš komotitet, a vi ćete učiniti prvi konkretan korak ka smanjenju potrošnje električne energije.

Može se reći da je energetska efikasnost prvenstveno stvar svesti ljudi i njihove volje za promenom ustaljenih navika prema energetski efikasnim rešenjima. Takve su mere besplatne, a mogu doneti značajne uštede u finansijskom smislu, ali i doprineti kvalitetu sredine u kojoj živimo i radimo.

I za kraj:
– Ako zamenimo samo jednu običnu sijalicu od 100 W odgovarajućom štedljivom od 20 W, I kada bi ta štedljiva sijalica “gorela“ četiri sata dnevno, godišnja energetska ušteda bi bila 117 kWh. A, zamislite da zamenimo sve sijalice u našim prostorijama!
– Australija će, kao i Irska, od 2010. godine zakonom zabraniti upotrebu “običnih“ sijalica.
– U izveštaju Evropske Unije preporučuje se zabrana običnih sijalica sa žarnom niti, kako bi se na taj način uštedela energija i smanjila količina stakleničkih gasova. Procena je da bi ovom zamenom EU mogla godišnje uštedeti do 12 milijardi dolara.
– Kada budete otišli na neki internet pretraživač, znajte da ste sa svakim klikom miša zagadili atmosferu sa novih 7,5 grama ugljen-dioksida. I to je naravno samo „kap u moru“ zagađenja planete.


Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73