СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ – МАЂАРСКА (КАПЕЛА – РАДИОНИЦА БР.3)

Поставио: maja | Категорија: Лесни профил Капела у Батајници, НВО "Еколошки покрет Земун", Општа тема | Коментара: 0 | Датум: 20. новембар, 2016 |

Организовано је Студијско путовање у Мађарску у циљу упознавања са лесним профилима који се налазе на десној обали Дунава узводно од Мохача. У  оквиру овог пута извршен је облазк лесног профила Dunaszekcsői Löszfal Természetvédelmi Terület који  се налази у оквиру Резервата природе Дунав-Драва  и обилазак лесног профила Пакш, са којим се упоређује лесни профил Капела у Батајници.

Учесници су стални сарадници Управљача са Рударско геоплошког Факултета у Београду, Географског факултета у Новом Саду  и САНУ, као и Секретаријата.

У циљу успостављања интегралног управљања ЗП „Лесни профил Капела у Батајници“ показало се сврсисоходним да се обиђу и погледају лесни профили на десној обали Дунава који се налазе у Мађарској. Студија заштите коју је урадио Завод за заштиту Србије у једном делу упоређује лесне профиле у Батајници са лесним профилом Пакш, који је истраживан у више наврата. У сарадњи  са стручњаком Tivadar Gaudeny из САНУ Института “Јован Цвијић“ успостављен је контакт са Природним резерватом „Дунав-Драва“ који управља лесним профилом Дунасзекцсо и власником циглане у месту Пакш, где се налази лесни профил “Пакш“.

Узводно од Мохача налази се место Дунасзекцсо, поред Дунава налик на Гардош у Земуну у коме је извршена заштита 1998 године у површини од 6,8 хектара. Како је пре неколико година лесни брег почео да се одцепљује постоји опасност од великих одрона, тако да је затворено за јавност.



Facebook Twitter Digg Delicious Reddit StumbleUpon Google Buzz LinkedIn



Postavi pitanje ili komentar


Warning: Undefined variable $user_ID in /www/webvol5/v2/8htp5y0szoiacu6/lagumica.org.rs/public_html/wp-content/themes/lagumica/comments.php on line 73